Madisa??


Madisa?

Hier gaat alles nog helemaal goed ondanks dat we niet eerste zijn geworden op het WK ;)
Het was wel erg leuk om de wedstrijden hier te kijken met duitsers, afrikanen, zimbabwanen en andere nederlanders. Het mooste was om NL-Brasil te kijken met Brazilie fans. Aangezien bijna heel Rehoboth voor Brazilie was.
Zondag mocht JJ nog naar voren komen om geblindoekt allemaal Spaanse vlaggen opgeplakt te krijgen. Haha

Verder zijn Daniek & Janine (twee collega's van Joanneke) hier. Gezellig!
Willemien en Wilfred hebben ook weer bezoek van familie gehad en deze week komen René en zijn gezin en Bert & Carla komen volgende week. Willemien krijgt ook nog bezoek van twee collega's + hun mannen.
Gezellig druk dus...

Wel lekker hoor even extra handen.

Twee weken terug hebben 5 jongeren van onze schoolklas hun leven aan God gegeven. Echt heel erg bijzonder. Nu mogen we ze nog heel veel gaan leren.. maar de keuze is gemaakt! Gebed voor wijsheid voor de kids zelf en voor ons is erg welkom!

Laatste naweek (weekend) zijn twee jongens van de schoolklas en hun vriend in een gevecht met een andere groep jongens terecht gekomen. Eén van de jongens is in zijn gezicht en op meerdere plekken in zijn lichaam gestoken. Een jongen van onze klas was er ernstig aan toe. Hij is naar het ziekenhuis in Windhoek gebracht.
Hij is in zijn blaas gestoken. Toen we hem kwamen bezoeken zag het er ook allemaal ernstig uit. Overal slangen, hij kon amper praten en bewegen.
Gelukkig gaat het nu alweer een stuk beter met hem maar wel schrikken hoor.
Dan hoop je dat dit een mooie waarschuwing is voor de rest. Maar....

Verder is er een meisje van de schoolklas zwanger (17 jaar) je zult denken dat ze alle hulp die we haar aanbieden met beide handen zal aangrijpen maar helaas is dit niet het geval. Het is maar afwachten of ze op school komt.
Wat ze iig niet meer doet is limoenen (sinaasappels)eten want.. dan wordt je baby toch geel? En als voorbehoedsmiddel kun je hier gewoon de placenta in je tuin begraven.. handig toch ;)

Ja af en toe is het best lastig hoe we met deze jongelui om moeten gaan. Het is zo lastig voor ze om een hele ochtend in de schoolbanken te zitten (al hebben we altijd een erg afwisselend programma voor ze). Ze konden eerder gewoon doen waar 'ze zin in hadden' en dat is nu toch wel anders al is het hun eigen keus.
Soms erg vermoeiend maar ook weer een uitdaging!!
We merken echt dat we van ze gaan houden en daardoor kun je vaak nog aardig wat geduld opbrengen.

We kregen het idee dat het vertrouwen van beide kanten wel gewonnen zou zijn. De jongens en meiden komen vaak zat bij ons in huis, eten een hapje mee, zitten even achter de computer etc.
Maar vandaag bleek wel weer dat je altijd goed op moet letten. Helaas hadden twee jongens hun tas volgestopt met spullen die ze mee wilden nemen naar huis.
Maar met een lege tas aankomen en met een overdreven volle tas terug naar huis gaan viel wel heel erg op bij JJ.
Met z'n vieren hebben we op een rijtje, met de armen over elkaar, voor ze gestaan. Na eerst veel ontkennen hadden ze toch wel door dat ze fout zaten en toen wij erover begonnen dat dit ons toch wel erg teleurstelde en dat ze ons vertrouwen beschaamd hebben (ja als mensen teleurgesteld in je zijn raakt dit je vaak wel ;)) werden ze toch wel stil.
We hebben ze naar huis gestuurd.. toch maar weer hopen dat ze morgen weer komen en eigenlijk hopen we dan ook dat ze het besef zullen hebben dat ze hun excuus horen aan te bieden.

Verder is het zo gaaf om te zien hoeveel de kinderen vooruit gaan met werken en hoeveel ze leren.

Bij de huiswerkklas zit echt een 'schoffie' maar Joanneke is erg gek van hem.
Hij begon elke dag met tegenzin met werken. Hij kon de som 2+2 nog met moeite zelfs met blokjes en nu... maakt hij sommen van 22 + 12 helemaal zelf.
Als hij klaar is komt hij vol trots laten zien wat hij gedaan heeft en bij elke krul komt er een smile op zijn gezicht.. zijn zelfvertrouwen is teruggekeerd.
Heerlijk om te zien.
Wat een vooruitgang je kunt boeken in een paar maand...
De jongens van Joanneke haar groepje bij de huiswerkklas konden eerst de + sommen onder de 10 nog niet na veel stampen en oefenen kunnen ze nu eindelijk snel een antwoord geven als ze een som wordt gevraagd.

Heerlijk om zo met ze aan het werk te zijn.

Wat ook mooi is om te zien.. hoe blij ze worden als ze eten krijgen.
Na het weekend zijn er soms kinderen bij die echt een paar dagen niet gegeten hebben.
Op het begin werd het eten dan ook naar binnen gepropt.
Na een paar keer duidelijk te hebben gemaakt dat ze beter stadig (langzaam) kunnen eten omdat je er dan veel meer van kan genieten is de boodschap eindelijk overgekomen nadat ze het zelf ondervonden hebben.
Ook al hebben ze echt honger het eten gaat nu over het algemeen heel wat langzamer naar binnen.
Het zijn echte 'schatjes' we zijn echt gek met ze!!

De kidsclub loopt ook nog lekker op de maandag. We hadden vandaag rond de 500 kids. Het aantal kan nog wel verschillen per maandag. Heerlijk om zoveel kids te zien knutselen, zingen en dansen. Dan met een boterham en een appel naar huis..

De koude huisjes in. Want.. het is nu ook echt heel erg koud hier. 's nachts rond het vriespunt. En dan te bedenken dat heel veel kinderen als huis 'een blikkie' hebben. Met behoorlijk wat kieren, amper dekens en amper kleding.
Op blote voetjes, armpjes in het T-shirt, klapperent met de tanden lopen ze dan naar huis.
We hebben dankzij heel veel giften heel veel kinderen blij mogen maken met 'een sweetpak' (jogging pak) en een deken. Heerlijk om ze warm gekleed op de school of huiswerklas te zien komen ipv in de korte broek, blote voeten en een T-shirt!

Nou lieve mensen dat was weer even een update vanuit Namibie.

We zullen jullie afrikaanse vocabulaire nog iets uitbreiden:

Snydokter = Chirurg
Snymerk = Litteken
Rekenaar = Computer
Skootrekenaar = laptop
Naartjie = Manderijn
Paniekknoppie = Alarmbel

Geniet die aand nog!

Drukkie JJ & Joan

ps: er staan nieuwe foto's onderaan de site :)

5 reacties:

Hiii! :)

Jongens wat gaaf om weer te lezen! Erg bijzonder om te zien wat God doet in de levens van de kids.
Respect voor jullie ;)
Gave foto's ook.
Veel zegen en kracht om met alle lastige dingen om te gaan!

Joo!

 

hallo kinders, wat mooi die verhaal , ik heb ook nog wat afrikaanse woorden:
moltrein= metro
hijsbakkie= lift
langnekkameel=giraffe
gaatjesdrukker= perforator
papband= lekke band
van-nikske-nie-bang-skip= oorlogschip
vuurhoutje= lucifer
stokkielekker= lolly
sweetpak= joggingpak
strooimeisje= bruidsmeisje
wegkruipplekkie= schuilplaats
schaduwbril= zonnebril
borslappie= slabbetje
flits= zaklantaarn
deurklokkie= deurbel
ik weet niet of ze deze woorden ook in Namibie gebruiken , maar het is wel afrikaans

prachtige foto's trouwens
liefs mamakos

 

brrrrrr krijg spontaan koude rillingen bij het zien van de foto met ijspegels aan de dakrand en dat te bedenken dat het hier boven de 30 graden is.
Maak snel wat eurootjes over voor nog een paar joggingpakken.lieve mensen wederom onder de indruk van jullie verhalen. O,o wat hebben wij het hier goed.
Zegen, wijsheid en veel liefs uit oldebroek
Bart en Janny

 

oooo wanneer kan ik komen?:)
lieve schatten, zo tof om te lezen!
Geniet van elkaar daar, zeker de komende weken met al die witkoppies!
liefs Gertine

 

hello, your blog looks nice ^_^!
warm greeting from Font Lover

 

Een reactie posten