Genoeg om te vertellen...


Zo weer even een update, dat is alweer een tijdje geleden.
In de tussentijd is er echt weer heel wat gebeurd.


Schoolklas
We zijn begonnen met 10 leerlingen. Helaas viel er na een tijdje al iemand,op eigen initiatief, af.
Soms begrijp je niet dat als ze de kans krijgen, ze de kansen niet nemen.

Gelukkig komen de andere 9 nog wel al is het helaas zo dat ze er niet elke dag zijn.

Michell van de schoolklas heeft vorige week dinsdag een mooie gezonde dochter gekregen. Hier geven ze na twee weken pas de naam dus helaas nog even afwachten hoe ‘de baba’ gaat heten.
Michell is 17 jaar dus een hele verandering in haar leven. We gaan proberen om een werk/stageplek voor haar te regelen voor haar volgende jaar zodat ze straks wel een baantje gaat krijgen.

Zaterdag stonden de jongens van de schoolklas bij het hek om te vertellen dat Roelien de avond ervoor was neergestoken. Ze zou op meerdere plekken gestoken zijn.
Goed we zijn behoorlijk geschrokken en dachten echt dat het levensbedreigend zou zijn.
Gelukkig kregen we die avond nog te horen dat alleen haar arm flink geraakt was maar dat haar arm waarschijnlijk verlamd zou raken.
Volgende dag hebben we haar bezocht in het ziekenhuis en wonder boven wonder kon ze haar vingers iets bewegen. Pff wat een opluchting...

Dan hebben we nog Cornelis, Sikot, Dawid, Roelien, Francina en Ingrid die hun leven nu ongeveer 2 maand terug aan God hebben gegeven. We zien steeds meer verandering bij hun. Dit is echt bijzonder om te zien.. de puberige jongens worden steeds rustiger, maken minder ruzie en gaan niet meer de hele tijd tegen ons in. Goed dit heeft heel wat lessen en geduld van onze kant gekost.
Het zijn dan ook echte jongens van de straat en daar hoort stelen, vechten, drinken en roken bij.
Dat is niet zo 1,2,3 afgeleerd...

Alpha
Voor deze jongeren zijn we gestart met de ‘youth alpha’. Iedereen van de schoolklas was welkom en ook nog vrienden van hen. We zijn begonnen met een grote groep (14 jongeren) en 4 leiding (Willemien en ik en twee lokale mensen). Dit was echt super en we hadden er helemaal zin in. Helaas hebben we nu een groepje van 8 jongelui. Ze kennen hier niet het principe van ‘toewijden’ aan iets. Dus wij hadden de regel als je twee keer niet geweest bent kun je niet meer komen en helaas was dit voor een grote groep het geval.
Omdat we de leiding heel hard nodig hebben geldt deze regeling maar even niet voor de leiding want ook deze lieven mensen zijn heel wat keren niet aanwezig geweest. Vaak zien we pas op de avond zelf of ze wel of niet gaan komen. Ach als je hier niet flexibel bent, word je het wel ;)
Toch hebben we hele gave avonden gehad. De jongelui hebben heel veel mogen leren over ‘het christen zijn’. Vorige week hebben we een heel weekend gehad en dit was echt tof!

Huiswerkklas
De huiswerkklas gaat ook rustig door. We hebben twee maand extra hulp gehad van 3 pabo stagiaires. Dit was erg fijn. Extra aandacht voor alle kinderen.
Dit is dan ook wel hard nodig...

Het is elke keer weer een strijd om alle kinderen naar school te krijgen.
Meerdere keren zijn we om 6 uur ons bed uit gegaan om de kinderen in de schoolkleding te krijgen en ze naar school te brengen.
Vaak helpt dit ze weer even over een drempel heen.. Ze krijgen van de hoofdmeester met de stok op de handen en de volgende dagen gaat het weer goed...
Het probleem is hier dat er geen ouders zijn die deze verantwoordelijkheid op zich nemen!
Of ze drinken heel erg veel en zorgen er niet voor de dat de schoolkleding schoon is voor de kinderen en dit is iets wat hier ERG belangrijk is.
Dan hebben we nog een paar kinderen in het programma waarvan de ouders voor weken of soms maanden naar ‘de plaas’ zijn. Hier werken ze voor de rijkere basters (halfbloedjes). Ze laten hun kinderen dan zonder eten en geld achter. En ja.. dan is er dus echt niemand die ze naar school stuurt.

Dan hebben we nog een jongentje in de huiswerkklas die veel wordt geslagen door zijn moeder, op deze manier probeert ze hem naar school te krijgen. Helaas werkt dit echt averechts.
We proberen veel te bemiddelen in het geheel aangezien de instanties hier echt niets doen in dit soort situaties!
Waar ik erg blij mee ben is dat ze de laatste dagen allemaal naar school zijn geweest.
Ik heb dan ook tegen ze gezegd dat ze naar school moeten gaan omdat ze anders ook bij ons uit het programma liggen. Het is heel mooi om te merken dat ze dit echt niet willen en hier ook echt hun best voor willen doen.
Helaas gaan er volgend wel wat kinderen uit het huiswerkprogramma. Dit zijn kinderen die de hulp minder nodig hebben. Daar komen weer anderen voor in de plaats.

Extra klasje
Dit klasje bestaat uit kinderen die ook jaren niet meer naar school zijn geweest.
Volgend jaar ‘stuurt’ het RKC ze naar school maar tot die tijd zitten ze alleen maar bij het huis.
De PABO stagiaires hebben dit heel mooi opgepakt en hebben een mooi lesprogramma opgezet voor deze kinderen zodat ze zich voor kunnen bereiden op ‘de echte’ school.
De meiden hebben heel wat meegemaakt met dit klasje. Ze zouden beginnen met 9 kinderen en zijn begonnen met 7 kids en geëindigd met 4.
De eerste jongens waren al verdwenen voordat het programma begonnen was.
Toen de meiden net twee weken bezig waren verdween in een keer een heel gezin van 3 kinderen. De ouders gingen op ‘een plaas’ werken en namen hun kinderen mee.
Dit soort dingen zijn treurig om te horen want op heel veel ‘plaassen’ zijn geen scholen het is dus maar afwachten wat er van deze kinderen terecht komt.

Verder is er nog een jongentje (7 jaar) wat er soms een paar dagen niet was omdat hij naar ‘de plaas’ was. Zijn moeder zit in de gevangenis en zijn stiefvader zorgt voor hem.
Helaas voelt dit jongentje zich niet fijn thuis en komt dan ook echt bijna elke dag naar het RKC, ook als we geen programma hebben. Zelfs midden in de nacht, vaak sturen of brengen we hem terug, maar het is erg triest!

Dan hebben we nog een jongentje waarvan de moeder vorige week aan AIDS overleden is.
Elke dinsdag heb ik (Joanneke) een naaiklasje hier. We maken hartjes om te verkopen voor het RKC. (deze worden verkocht op de brocante dag in Noordeinde met kerst, de datum zal ik nog wel vermelden). Deze vrouw hielp hier trouw elke dinsdag bij.
Ze lag al een weekje in het ziekenhuis maar op het laatst at en dronk ze niet meer en wilde ze ook haar pillen niet meer nemen. Ze laat 4 kinderen achter waaronder dit jongentje van 14 jaar.
Het probleem is dat het ook echt een ‘straat jongentje’ is. Drinkt, rookt en bedelt hiervoor om geld.
Gelukkig zit hij bij ons in het programma en kunnen wij ‘een oogje in het zeil’ houden.
Het is een jongentje die erg veel liefde nodig heeft.

Nog een baby
Een poosje terug heb ik geschreven over Ramond. Dit jongentje zijn we tegen gekomen in het ziekenhuis vorig jaar. Zwaar ondervoed en met TB.
Later is hij weer voor ondervoeding in het ziekenhuis gekomen. Hij was 1,5 en had al meer dan de helft van zijn leventje in het ziekenhuis doorgebracht.
Hij zou eigenlijk naar een weeshuis gaan maar we hebben kunnen regelen dat zijn moeder bij ons schoon zou komen maken zodat we haar hiervoor in eten uit zouden kunnen betalen (omdat ze aan de drank is). Zo konden we ook dit jongentje in de gaten houden.
Helaas is hij 4 weken terug overleden. Hij was ziek geworden en wilde niets meer drinken. Helaas zijn ze gewoon met hem naar ‘de plaas’ gegaan waar niemand hem kon helpen. De dag dat hij naar het ziekenhuis is gegaan is hij ook ‘s avonds overleden.
Het was goed om te zien dat Maria verdrietig was, we hoopten dan ook dat er een verandering zou komen.
Op dat moment was Maria ook weer zwanger van haar 8ste kind (waarvan al twee overleden).
Vorige week vrijdag is Maria van dit kindje bevallen. Helaas kwam dit meisje twee maanden te vroeg. Ze heeft moeten vechten voor haar leventje. Helaas is ze de dag erna overleden.
Bij Maria was niets geen emotie te zien, misschien dat ze dit niet wilde. Maar het is erg lastig om te zien dat zulke dingen de mensen hier heel weinig doet!
Dit was voor dit gezin een tweede begrafenis van een kindje onder de twee in 1 maand!
Treurig. Bidden jullie mee dat Maria God leert kennen!?

Skouw
Jaja toen er schapenmarkt in Oldebroek was hebben wij hier een heuse ‘Skouw’ gehad.
Ook allemaal dieren die verkocht werden en een kermis.
Heel Rehoboth liep uit.
Het was echt heel erg leuk om met de kinderen hier heen te gaan. Wat een belevenis.
Vooral de draaimolen was het hoogtepunt. De achtbaan (die overigens niet heel erg snel ging) was best eng (dit vonden we zelf ook want alle attracties waren verroest en kraakten behoorlijk). Ze hebben echt genoten van een middagje uit.

Logees
Elke donderdag avond hebben we hier twee logeetjes.
Dit zijn elke week twee andere kinderen van de huiswerkklas.
De kinderen en ook wij zelf genieten hier heel erg van.
We hebben een vaste volgorde; eerst fish & chips eten, douchen, movie en slapen.
Het is prachtig hoe ze genieten van een bord patat helemaal voor zichzelf. Een warme douche.. het is al een paar keer gebeurd dat ze met de onderbroek aan onder de douche stonden. Want is douchen niet net zoiets als zwemmen?? Toen ik op een avond de kaarsjes aan deed was de vraag van Zebongilee: ‘waarom doet Joanneke de kaarsjes aan? Die stroom is toch niet uitgevallen?
En als ze gaan slapen springen ze met dezelfde kleding die ze de hele dag aan hebben gehad in bed.
Grappig om te zien hoe zij aan dingen gewend zijn en wij…
De crème, haarlak en tandenborstels moeten we opbergen als de kids er zijn want de eerste keer hadden ze doodleuk onze tandenborstels gebruikt en de crème ed zat echt overal. Haha

Familie bezoek
Ja en dan komt de familie van der Kooi bijna 
Begin december is het zover. We (vooral Joanneke natuurlijk) missen ze wel. We hebben ze toch al een jaar niet meer gezien. En we maken hier zoveel mee dat het ook wel lekker is om er even tussen uit te zijn even weg van alles in Rehoboth.
Je kunt hier een dagje naar Windhoek of een middagje zwemmen bij de Oanob maar dat was het ook. Ach met veel spelletjes, boeken en films vermaken we ons wel hoor!
Maar even naar vrienden en familie gaan missen we wel hoor!

Zo dat was het weer een lang verhaal maar ik kan zo nog een hele poos doorschrijven...

Lieve mensen bedankt voor jullie belangstelling en pakketjes en kaartjes die steeds krijgen. Het is altijd heel erg leuk om naar de postbus te gaan!
Baie dankie!!

Lieve groet,

Jan Jaap & Joanneke

ps: rechtsonder op onze site vind u de stream naar onze foto's. Ook hebben we een nieuw filmpje gemaakt over ons werk hier. Deze kun je bekijken via de volgende link http://www.youtube.com/watch?v=vh1P2K4jS9A

4 reacties:

Hey!
Goed om te lezen (al kwam het me allemaal toch wel erg bekend voor ;)) Maar Johannes en Romansius zijn dus wel naar school geweest woensdag en donderdag? :) Gaaf!

 

Goed om te horen dat er vooruitgang in blijft zitten. Het kan soms behoorlijk heftig zijn om in zulke situaties te zitten, met kinderen om je heen waarvan je weet dat er dingen zoveel beter zouden kunnen. Ouders die er niet zijn voor hun kroost.

Het is goed dat jullie daar zijn, hou de moed er in ;)

 

Lieve Joanneke,
wat maken jullie veel mee. Heel veel bewondering voor wat jullie doen.
Lieve groet, Renate

 

Dag lieve mensen! Diepe bewondering voor wat jullie daar doen! Gods Zegen, Kracht en Nabijheid toegewenst. Keep up the Good work ;)

liefs Lies (Cor kids)

 

Een reactie posten