cultuur verschillen...

Ff snel een berichtje...
We zijn hier alweer een weekje al voelt het alsof we hier al veel langer zitten!
Omdat het kidscentre nog niet staat hebben we nog geen vaste taken en dingen die we doen.
Wel zijn we steeds samen met ons team en de bestuursleden (die hier in Namibië zijn) visie aan het vormen en goed aan het nadenken over wat onze taken worden e.d.
Ook zijn we aan het nadenken hoe we om moeten gaan met de nood die hier is.
Bij elke supermarkt staan kinderen die vragen om geld. Vaak geven we ze een broodje maar we hebben besloten om geen geld te geven omdat ze hier vaak verkeerde dingen mee doen. Toch is dit allemaal erg lastig omdat je het dagelijks tegen komt. Dit zijn namelijk niet de enige dingen die we tegen komen maar je ziet ook de dronken mensen langs de kant van de weg, de mensen die werkloos zijn etc. etc. etc. Dan moet je echt gaan kijken naar wat nu onze visie is en wat op dat moment je prioriteit heeft. Je wilt zo graag iedereen helpen maar helaas is dit gewoon niet mogelijk...
Omdat we heel graag van de cultuur willen leren is vanochtend Jacobus (zoon van omaatje Magdalena Kanana) langs geweest. Hij heeft ons veel verteld over de gebruiken hier.
Hier 'moet' bijvoorbeeld de man altijd rechts van de vrouw lopen omdat hij de sterkste is en haar moet beschermen. Als een man en vrouw ergens binnenkomen moet de man altijd eerst naar binnen.
Verder is het hier in Namibië zo dat als er mensen bij je langs komen je nooit 'Hoe gaan het?' (Afrikaans) mag zeggen maar dat je altijd moet wachten tot dat de mensen die op bezoek komen iets tegen je zeggen.
Verder is het niet de bedoeling dat je uit jezelf (voorbeeld) een verhaal over je nieuwe schoenen begint. Hier moet de ander eerst naar vragen.
Wat mezelf heel erg raakt is het beeld wat de mensen nog van de blanken hebben.
Er zijn nog mensen die tegen blanke kinderen 'klein baas' en tegen de volwassenen 'groot baas' zeggen. Vroeger moesten ze zelfs naar de gevangenis als ze dit niet zeiden.
Voor sommige mensen zit dit nog heel diep en ik vind het zo gaaf om te merken dat wij hier verandering in mogen brengen!! Door te laten zien dat wij anders zijn, dat ze ons gewoon bij de naam kunnen noemen, dat wij niets meer zijn als de ander maar dat we allemaal gelijk zijn!
We merken echt dat we het vertrouwen van de mensen hier echt moeten winnen maar door de relaties die al opgebouwd zijn en die we aan het bouwen zijn groeit het vertrouwen bij de mensen.
Dit zijn even een paar dingen die we vanochtend geleerd hebben :)
We vieren zo de verjaardag van Macy (die vorige week vrijdag jarig is geweest) we hebben allemaal cadeautjes voor haar vanuit NL dus dat gaat vast en zeker heel gezellig worden!

Groetjes, JJ & Joan

15 reacties:

Hee Lieve Joan en JJ! Witkoppies!!

Wannneer zullen we weer bellen?
Jan Jaap je weet wat je taak is he, richting mijn zussie... Bescherm haar!! :-)

Mis jullie!

Fijn weekend.

xx Marleen (en ook van J punani :-)

 

Dag Kanjers!

ooo vorig jaar zaten we er samen...
zo leuk om te lezen maar ook om te weten dat die kale vlakte van vorig jaar al helemaal bebouwt is!
Ga d'r voor he, niets is onmogelijk!

liefs Gertine

 

Heeeeeej lieverds!!!!

Wat leuk dat jullie al zo snel vertellen hoe het daar is. Ik zag vandaag nog iemand lopen die op JJ lijkt, toen ging mijn hart wel even omhoog hoor!! Maar geweldig dat jullie daar zijn en voorlopig nog even blijven ;-)

We denken aan jullie!

Bye!
Lize en EJ

 

Hey lieve Jan Jaap en Joan!

Fijn om weer wat te lezen. Goed dat jullie zo met de visie bezig zijn en tijd hebben om relaties met de mensen daar op te bouwen. Tof!
Goed inderdaad om die gebruiken in de cultuur te kennen en daar ook respect voor te hebben wat af en toe ook heel lastig zal worden.
Hey geniet!! En zie uit naar jullie volgende bericht!

Liefs Hes

 

Hey hoi!
Wat leuk een berichtje te lezen! Een goed teken dat jullie je al zo 'eigen' voelen ( lijkt langer dan een week...).Goed bezig, visie uitstippelen, goede afspraken maken.
Wat lachen dat jullie daar nog aan 'Boer zoekt vrouw' denken!!
Geniet van elkaar en van het wandelen in Zijn plan!
Liefs JW en Edith

 

Hey Joanneke en Jan Jaap,

Jullie verhaal klinkt echt super enthousiast. Leuk! En wat gaaf dat we ook kunnen bellen! Ik zal het niet dagelijks doen hoor ;)..maar toch! Bijzonder om je zo in te leven in een andere cultuur..grappig dat dingen hier zo`n gewoonte zijn en daar niet. De volgende keer dat jullie weer in Nederland zijn wachten jullie dus heel beleefd af tot wij wat zeggen ;).
Heel veel succes daar met het uitstippelen van jullie visie en plan! Denk wel aan jullie hoor!

x José

 

Lieve Joan en JJ,

Gaaf om op deze manier op de hoogte te blijven van jullie belevenissen!!! Het zal wel wennen zijn die hele andere cultuur!! Maar jullie mogen weten dat door de kracht van God alles mogelijk is :)

Heel veel succes en Gods zegen!!!

Dikke knuffel! ;)

Liefs Willemien R.

 

Hey knooierts!

Super tof zo veel van jullie te horen! Kan me zo voorstellen dat het lastig is tijd te vinden voor dat soort dingen. Maar echt leuk om iedere keer te lezen wat jullie beleven!

groetjes Henri, Jobke & Sem

 

FIjn om weer wat van jullie te lezen. Maar vreemd genoeg heb ik dit nieuwe bericht niet in mijn email gekregen. Het vorige bericht wel. Vreemd heur. Want ik kijk elke keer wel eventjes of jullie er wat op hebben gezet en dat was dit keer het geval, vandaar dat ik het bericht gelezen heb.

liefs Jennifer

 

ik had 't zelfde als jennifer :)
maar gaaf! goed bezig jongens! ook al gefilmd??
ben heel benieuwd!
take care!
xx
inge

 

Tjonge, jullie zijn daar gewoon alweer een week! :) Goed om te horen hoe het met jullie gaat! Ik wens jullie het beste toe voor komende tijd, de eerste weken zullen vast niet altijd de gemakkelijkste zijn!!
Ik ben benieuwd naar jullie volgende bericht! :)

 

Fijn om want van jullie te horen en leuk om te lezen hoe jullie het daar hebben.
Is leuk om te lezen.

liefs berdien en wichert

 

heeeee!
echt te gek om telkens even van jullie te horen! en fijn dat we nu ook kunnen bellen, we gaan dat snel doen, maar met mate hoor, anders missen jullie ons extra!:-P
goe om te weten dat jullie je in iedere geval al thuis voelen. dat komt helemaal geo dmet julie daar!
liefs jonathan en nieke

 

Hey die JJ & J

ff goed aclimatieseren, neem er de tijd voor. zorg goed voor elkaar en voor de anderen dat is een opdracht van onze Here God. we vinden het leuk om jullie zo te volgen, veel zegen en geniet ervan!!

vr.gr. M&M

 

heey heey J J & J!
waar is het volgende bericht jongens!? :)
ben benieuwd hoe jullie het nu hebben, na 2, 3 weken?. pff ik gene tijdsbesef. lijkt of jullie een hele poos al weg zijn.
ej we moeten maar es skypen soon :)
blessings!

 

Een reactie posten