Het besef begint te komen...


Inmiddels zijn we al weer 2 weken verder na het plaatsen van het vorige bericht. De tijd lijkt snel te gaan al is dat voor ons gevoel niet altijd zo. Al hebben we het hier erg naar onze zin merken we wel dat het gemis van familie en vrienden nu toch wel een beetje begint te komen. Het idee dat je hier voor 2 jaar zult gaan werken dringt nu echt door en daardoor besef je steeds meer dat je veel mensen een tijd niet zult gaan zien. Erg fijn om daarbij te weten is dat je hier niet zomaar bent maar met een reden. Wij geloven dat God ons hier heeft gebracht om zijn koninkrijk te bouwen in Rehoboth. We zijn er dan ook van overtuigd dan Hij ons zal helpen om met situaties zoals het missen van fam. en vrienden om te gaan. Gelukkig kunnen we zo nu en dan eens een stukje op de site zetten en worden we regelmatig gemaild en gebeld wat ons erg goed doet.

Goed, de afgelopen weken zijn erg divers geweest. Nog even terugkomend op het bericht van de container kunnen we tot nu toe melden dat Jan Jaap samen met wat andere mensen naar de minister is geweest waar ze dit keer gelukkig wel terecht konden. Het gesprek leek positief en het was goed te horen hoe oma'tje Magdalena bekend staat bij de minister. Nadat ze wat telefoontjes had gepleegd en ze samen wat hadden gebabbeld werden JJ en de rest doorverwezen na een ander overheidsgebouw. Hier werden ze wederom weer van het kastje naar de muur gestuurd en de hoop om die dag wel wat voor elkaar te krijgen bleek vervlogen. Ook de IKEA-spullen konden niet worden opgehaald vanwege een diefstal van computers op het kantoor die de spullen zou kunnen overleveren aan ons. Nota bene waren er twee kapotte computers blijven staan wat er natuurlijk op zou wijzen dat de dader een insider zou zijn geweest. Hoe Afrikaans ook weer... Nu 2 weken later is het ons dan eindelijk gelukt om de IKEA-spullen te bemachtigen. Na het betalen van een goede 45 euro(zo'n 500 Namibische $) hebben we de IKEA spullen dan eindelijk thuis liggen. Hoe het verder met de t-shirts zal gaan weten we nog niet, hier zijn we nog steeds mee bezig.

Afgelopen vrijdag hebben we in Rehoboth de World Aids Day gevierd. Omdat we als RKC ook deel uit maken van de organisatie die zich inzet om aids te bestrijden hebben we meegereden in een optocht waarbij alle voertuigen versierd waren met leuzen en teksten tegen aids en mensen die op de meest creatieve manieren duidelijk konden maken dat de tijd dringt om in te grijpen in deze problematiek.
Na een toespraak van een paar uur door verschillende mensen wat de dag afgesloten met een voetbal-/volleybal toernooi die georganiseerd was door o.a. mensen uit ons team. Dit was de eerste keer dat er zoiets georganiseerd werd en door medewerking van o.a. lokale mensen was het qua organisatie nog niet zo'n succes omdat er weer erg veel dingen op zijn Afrikaans gingen. Maar desalniettemin was het een erg gezellige middag waarin we zelf met een gedeelte van ons team ook een bijdrage mochten leveren in de voetbal duels.

Sinterklaas is ook in Namibië langs geweest en heeft ons afgelopen zaterdag een gezellige avond bezorgd met alle Nederlanders. Ouderwets gezellig hadden we lootjes getrokken en waren er gedichten en zelfs suprise's gemaakt. Daarbij aanwezig waren Simone Plender(zusje van een vriend van ons en tevens Oldebroeker) en een collega(Potlako) van haar uit Botswana. Simone en Potleiko waren die week daarvoor in Windhoek geweest om een cursus te doen voor de dagopvang waar ze allebei werken. Een mooie mogelijkheid dus om eens wat andere Nederlanders op te zoeken die vrijwel allemaal uit dezelfde kerkgemeenschap komen. Simone zal na een week lekker te zijn bijgekomen bij ons in Rehoboth morgen weer terug gaan richting Botswana om daar haar werk voort te zetten. Potlako was er overigens voor één dag en is inmiddels al weer terug. Ze zal vast haar ogen uitgekeken hebben met deze rumoerige Nederlanders.
Die zondag hadden we wederom een feestelijke bijeenkomst want Wilfred werd die dag 29 jaar en dat was uiteraard weer reden voor een feestje. Naast onze werkzaamheden voor het RKC zijn we afgelopen woensdag met de kinderen en alle medewerkers van het RKC wezen zwemmen bij de Oanob dam zo'n 10min. rijden van ons huis af. De kinderen hebben zich echt heerlijk vermaakt en onze blanke huidjes zijn weer lekker aangebrand door de scherpe Namibische zon.

Vandaag(donderdag10 dec.) is het Human Rights Day, een nationale feestdag in Namibië. In principe voor ons geen vrije dag aangezien we thuis ook veel voorbereidingen kunnen doen en niet meteen afhankelijk zijn van winkels en mensen die vandaag niet werken. De bouw ligt sowieso voor Jan Jaap even stil aangezien er na dagen wachten nog steeds geen palen zijn gebracht waarmee het hekwerk afgemaakt kan worden. JJ is nm samen met Daan en Jakobus(lokale medewerker)een aantal dagen lekker actief bezig geweest om het hekwerk voor het RKC te zetten. Maar zoals op veel andere momenten is het vaak lekker Afrikaans wachten, en dit keer dan op palen. Met het zetten van het hekwerk is JJ lekker in zijn element. Tijdens het zetten ontmoet en spreekt hij regelmatig mensen en bouwvakkers uit o.a. blok E en dit geeft hem veel voldoening.
Vandaag hebben we allebei samen foto's gemaakt van vadertje kersfees(de Kerstman)en kinderen die bij hem op schoot gingen. Voor het geld wat hiermee ingezameld werd worden voedselpakketten gekocht voor de minder bedeelden in Rehoboth. Een mooi programma om aan mee te werken dus. Een leuke bijkomstigheid was dat Daan zich als Kerstman voor deed en hij onder zijn mooie rode jurk zijn puur natuur Nederlandse klompen droeg wat een erg komisch effect gaf. Dit project is op touw gezet door een vrouw van Gospel Mission, de kerk waar we regelmatig naar toe gaan. Dit jaar werd er voor het eerst iets dergelijks gedaan met kerst in Rehoboth en de komende weken zullen er nog meer dagen komen dat er foto's gemaakt gaan worden en voedselpakketten worden uitgedeeld.

Daarnaast heeft Joanneke het haar van Jan Jaap geknipt. Dit gaat haar prima af en doet ze ook bij alle andere vrijwilligers. Tot zo ver een korte samenvatting van de afgelopen 2 weken.

Nieuw op onze blog is een lijst van Afrikaanse woorden en wistjedatjes
auto = kar
stoplicht = robot
hagedis = verkleurmannekie
giraffe = kameelpeerd
paars = peers
rose = lichtpeers
vadertje kersfees = kerstman
fijne dag = lekker dag
ipv begroeten met hallo zeg je: hoe gaan het?


wist je dat?...
Namibië op nr 4 staat van de wereldranglijst met HIV besmette mensen?
We in Rehoboth op een hoogte van 1400m boven zeeniveau zitten?
Joanneke lasagne heeft gegeten en dit ook nog eens lekker vond?

12 reacties:

is jj's haar nu écht kort?? dan willen we natuurlijk wel foto's zien!
ik ben heel trots op je joan, lasagne is voor jouw een grote stap ;)
gek hoor, jullie daar in die hitte, en ik zit te kleumen voor de kachel... maar gaaf dat het zo goed gaat!
ik ben benieuwd naar jullie volgende bericht, take care!
xx inge

 

hey scatjes!!
heerlijk weer ff bericht van jullie te lezen!
te gek dat je je kappersstuff daar door kan zetten...jouw haar hoeft denk ik niet geblondeerd te worden nu met al die zon!
geniet er maar van...tis hier bar en boos weer... niks an..
liefs, Arjanne

 

Hee johannes en jj!

Mooi om te lezen. Wat een leuke foto joan! En fijn dat de ikea spullen er nu zijn. Kunnen jullie je huisje straks mooi maken.

Lfs Jobke

 

Hee Lieverds!

Wat super dat jullie zoveel kunnen betekenen voor anderen..echt super gaaf wat jullie allemaal doen!! Wij missen jullie ook hoor! Gaan van het weekend ons reisje boeken..hebben nu al zin in Mei!! Kan nie wachten :) Heel veel zin in!

Dikke KUS van ons!
(Jordy en Heidi)

 

heee!
Het is niet waar Joan!! lasagne????!!!! woooww wat een enoirm grote stap, ik kan het nog steeds niet geloven!!:-) toch best lekker he?
fijn om weer ff op de hoogte te zijn. superschattig jochie op de foto! ben helemaal verliefd!
dagdag!
liefs van ons

 

gelukkig is het geen jochie Nieke maar een meisje ;)

 

meer foto's van ons kun je vinden rechtsonder op onze blog onder photostream

 

hallo joanneke en jan-jaap
leuk om even een kijkje te nemen in een stukje van jullie leven. we wensen jullie heel gezegende kerst en goed nieuwjaar groetjes els en wim

 

ooo wat leuk al die foto's. liefde jochem en jeanine

 

Echt te gek om te lezen waar jullie mee bezig zijn! Kan me voorstellen dat het nu wat doordringt ja dat je familie en vrienden een tijdje niet zult zien... gelukkig is het voor een goed doel! :) Nice pics!

 

ook wij hebben dat besef , maar zie er naar uit om naar jullie toe te gaan en zet het van me af , hoop dat jullie dat ook kunnen en zeker je doel voor ogen kunt houden . met Gods kracht zal het lukken.
liefs mama kos

 

LASAGNE?!!!! Joanneke??!! Wauw!!
Als je nog een keer een recept moet van echt lekkere lasagne ;-)

Lieverds, we denken aan jullie!

Dikke kus,

Lize

 

Een reactie posten